A A A

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι της ΕΛΕΜΒΙΟ,

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι, το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΛΕΜΒΙΟ θα γίνει στην Πάτρα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, με οργανωτή το Εργαστήριο Εμβιομηχανικής.

Δείτε το site του 6ου  Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΛΕΜΒΙΟ στο http://www.2014.elembio.gr.   

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Δέσποινα Δεληγιάννη, η οποία (σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΛΕΜΒΙΟ) είναι και μέλος του ΔΣ της ΕΛΕΜΒΙΟ.

Η εκπνοή της υποβολής των Περιλήψεων είναι την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.

Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε τη θεματολογία του Συνεδρίου και το κόστος εγγραφής.

Πάντως, σας διαβεβαιώνουμε ότι, η Οργανωτική Επιτροπή και το ΔΣ της ΕΛΕΜΒΙΟ θα καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε και τα δύο (θεματολογία και κόστος εγγραφής) να είναι ιδιαίτερα ελκυστικά ώστε το Συνέδριο αυτό να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχετε από ένα επιστημονικό συνέδριο του σήμερα, δηλαδή που απαντάει στις ανησυχίες, επιστημονικές αλλά και της αναζήτησης της προοπτικής μέσω της Εμβιομηχανικής, όλων μας και κυρίως των νέων συναδέλφων και φοιτητών.

Συνεπώς, σημαντικός παράγων της επιτυχίας του Συνεδρίου είναι η συμμετοχή όλων των Εργαστηρίων και όλων των φοιτητών μας με εργασίες που θα παρουσιάσουν τα πιο καλά και τα πιο πρόσφατα και αξιόλογα πειραματικά μας αποτελέσματα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Άκης Αγαθόπουλος

Πρόεδρος ΕΛΕΜΒΙΟ

Μετά τις επιτυχίες των Συνεδρίων στα Τρίκαλα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), στην Ολυμπία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και Ιωάννινα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), τα Πανελλήνια Συνέδρια της Ελληνικής Εταιρίας Εμβιομηχανικής "ΕΛΕΜΒΙΟ", η οποία είναι συνδεδεμένο μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Εμβιομηχανικής (ISB), έχουν πλέον καθιερωθεί στο επιστημονικό κοινό της Εμβιομηχανικής ως ένας επιστημονικός θεσμός. Τώρα, το ταξίδι της ΕΛΕΜΒΙΟ θα σταματήσει τον Σεπτέμβριο του 2012 (28-29) στη Θεσσαλονίκη όπου τα μέλη των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης προετοιμάζονται για να φιλοξενήσουν το πιο σημαντικό ελληνικό συνέδριο στο χώρο της Εμβιομηχανικής.

Όπως και στα προηγούμενα Συνέδρια οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν, βασικά σε δύο παράλληλές συνεδρίες, σε αναρτημένες ανακοινώσεις posters και μερικές κεντρικές ομιλίες, θα αφορούν στους ακόλουθους 3 βασικούς τομείς:

(α) Βιοϋλικά,

(β) Κλινική Εμβιομηχανική και

(γ) Αθλητική Εμβιομηχανική

Συνεπώς, τα αντικείμενα ενδιαφέροντος του Συνεδρίου εκτείνονται σε θέματα όπως:

·       Αθλητισμός

·       Ανάλυση βάδισης

·       Βιοϋλικά

·       Εργασιακός χώρος

·       Εργονομία

·       Καρδιοαγγειακό σύστημα

·       Μυοσκελετικό σύστημα

·       Νευρομυϊκό σύστημα

·       Oδοντιατρική

·       Oρθοπεδική

Οι οργανωτές φιλοδοξούν να συνεχίσουν το πετυχημένο θεσμό του συνεδρίου της ΕΛΕΜΒΙΟ, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες των καιρών μας. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στην ουσία του συνεδρίου, δηλαδή στη ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε επιστημονικά θέματα του χώρου προσαρμοζόμενοι στις δυνατότητες των μελών και φίλων της εταιρίας, με όσον το δυνατό χαμηλότερο κόστος εγγραφής.

Πέρα από τα ΤΕΦΑΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτει πολλούς ερευνητές που ασχολούνται με την εμβιομηχανική. Στόχος μας λοιπόν θα είναι η ενεργός συμμετοχή όσων περισσότερων τμημάτων από ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας. 

To 4o συνέδριο διεξήχθει στις 4,5 & 6 Ιουνίου 2010 στα Ιωάννινα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μετά τις επιτυχίες των Συνεδρίων στα Τρίκαλα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), στην Ολυμπία και στο ΕΜΠ, τα Πανελλήνια Συνέδρια της Ελληνικής Εταιρίας Εμβιομηχανικής "ΕΛΕΜΒΙΟ", η οποία είναι συνδεδεμένο μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Εμβιομηχανικής (ISB), έχουν πλέον καθιερωθεί στο επιστημονικό κοινό της Εμβιομηχανικής ως ένας επιστημονικός θεσμός. Τώρα, το ταξίδι της ΕΛΕΜΒΙΟ θα σταματήσει τον επόμενο Ιούνιο, 4-6, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο με χαρά προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα στο χώρο της Εμβιομηχανικής.
Όπως και στα προηγούμενα Συνέδρια οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν, βασικά σε δύο παράλληλές συνεδρίες, σε αναρτημένες ανακοινώσεις posters και μερικές κεντρικές ομιλίες, θα αφορούν στους ακόλουθους 3 βασικούς τομείς:
 
(α) Βιοϋλικά,
(β) Κλινική Εμβιομηχανική και
(γ) Αθλητική Εμβιομηχανική
 
Συνεπώς, τα αντικείμενα ενδιαφέροντος του Συνεδρίου εκτείνονται σε θέματα όπως:
·       Αθλητισμός
·       Ανάλυση βάδισης
·       Βιοϋλικά
·       Εργασιακός χώρος
·       Εργονομία
·       Καρδιοαγγειακό σύστημα
·       Μυοσκελετικό σύστημα
·       Νευρομυϊκό σύστημα
·       Oδοντιατρική
·       Oρθοπεδική

 Θεωρώντας ότι έχει, πλέον, ωριμάσει ο θεσμός των Συνεδρίων αυτών, πιστεύουμε ότι, σε συνδυασμό με μία καλή διοργάνωση που να εξασφαλίζει την άνεση και προσωπική φροντίδα για τον κάθε σύνεδρο προσωπικά, συμπεριλαμβανομένης και της ελαχιστοποίησης του κόστους εγγραφής, υπό τη σκιά, μάλιστα, των χαλεπών οικονομικών συγκυριών που βιώνει όλη η ανθρωπότητα, παράλληλα με τη διαφύλαξη του υψηλού επιστημονικού κύρους των εργασιών που θα παρουσιαστούν και το σφιχτοδεμένο, μεστό και πλουραλιστικό (από άποψη θεμάτων αλλά και απόψεων) Πρόγραμμα του Συνεδρίου, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ένα μεγάλο αριθμό συνέδρων από όλη την Ελλάδα, εφάμιλλο των προηγούμενων επιτυχημένων Συνεδρίων. Στόχος μας είναι αφενός να συγκεντρώσουμε πάλι μαζί τους παλιούς μέλη και φίλους της ΕΛΕΜΒΙΟ, αφετέρου να προσελκύσουμε και άλλους ερευνητές, και ιδιαίτερα νέους πτυχιούχους, διδάκτορες και μεταδιδάκτορες στις δραστηριότητες της ΕΛΕΜΒΙΟ. 

Για τα παραπάνω, η Οργανωτική Επιτροπή έχει ήδη (δηλ. από τον Ιανουάριο του 2009) καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος Συνεδριακός χώρος, όχι ξεκομμένος από το Πανεπιστήμιο (και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), να ελαχιστοποιηθεί το κόστος εγγραφής, γεγονός πολύ σημαντικό για τους νέους συναδέλφους και όσους αυτοχρηματοδοτούνται, να ανοίξει το Συνέδριο σε όσο πιο πολλά Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορεί με συμμετοχή διακεκριμένων μελών του στην Οργανωτική Επιτροπή, και να δώσει βήμα στους νέους ερευνητές σε μία ισόρροπη παρουσία τους δίπλα στους γνωστούς και καταξιωμένους παλαιότερους συναδέλφους.

Οι στόχοι που πρέπει να βάλει μία Οργανωτική Επιτροπή για να γίνει ένα Συνέδριο επιτυχημένο είναι πολλοί. Τη συνολική αποτίμηση της οργανωτικής επιτυχίας θα την κρίνετε εσείς οι Σύνεδροι όταν πέσουν οι προβολείς του Συνεδρίου. Αλλά την επιτυχία θα καθορίσετε και εσείς, με την υψηλή συμμετοχή σας και το υψηλό κύρος των εργασιών που θα παρουσιάσετε.

Εμείς, σαν Οργανωτές, δεσμευόμαστε ότι θα διαφυλάξουμε το υψηλό επιστημονικό κύρος των εργασιών που θα επιλεγούν για παρουσίαση, με τρόπο αμιγώς επιστημονικό και αδιάβλητο, και ότι θα καταρτίσουμε ένα σφιχτοδεμένο, χωρίς χάσματα, πρόγραμμα που θα κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των συνέδρων και τις 3 ημέρες που αυτό θα διαρκέσει. Πάνω από όλα, όμως, ως οικοδεσπότες, δεσμευτικός στόχος μας είναι να νοιώσει ο κάθε σύνεδρος ότι είναι ξεχωριστός για εμάς και ότι η προσωπική του φροντίδα και των συνοδών του θα είναι για μας το κύριο μέλημά μας και πριν και κατά το Συνέδριο.

Στα πλαίσια αυτά, θεωρώντας ότι ακόμα και τα διαλείμματα είμαι εξαιρετικές ευκαιρίες για επιστημονική ζύμωση αλλά και σφυρηλάτηση νέων συνεργασιών ακόμα και φιλιών, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε σε όλους τους Συνέδρους και τους συνοδούς τους και μία γεύση από τα Γιάννενα, την "πόλη των ευεργετών", την "Ελβετία της Ελλάδας". Έτσι, ήδη θα έχετε διαπιστώσει ότι ο λογότυπος, που με μεράκι και έμπνευση φιλοτέχνησε η Δρ. Νάνσυ Σαράντη, είναι μία σύνθεση της Φηγούς με ικριώματα της ιστοτεχνολογίας. Η αρχαία φηγός, για άλλους οξιά, για άλλους βελανιδιά, είναι παγκοσμίως μοναδικό "σήμα κατατεθέν"(!) του Αρχαίου Μαντείου της Δωδώνης, το οποίο απέχει μόλις 10 λεπτά από το Πανεπιστήμιο.

To 3o Συνέδριο έλαβε χώρα στις 26, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2008, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 
"Με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον πανεπιστημιακών, ερευνητών, επαγγελματιών και νέων επιστημόνων, η οργανωτική επιτροπή επέλεξε το λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο περιβάλλον του Πολυτεχνείου για τη δραστηριοποίηση των συνέδρων στην νέα επιστημονική γνώση.

Θέλοντας να δοθεί συνέχεια στη δυναμική δράση της ΕΛ.ΕΜΒΙΟ από την πρώτη επιστημονική συνάντηση της Θεσσαλονίκης το 2004, το 1ο Συνέδριο στα Τρίκαλα το 2006 και το 2ο Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία το 2007, τo πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

 • (Την πρώτη ημέρα) γενικές ομιλίες σχετικά με τις δραστηριότητες σε διάφορους χώρους της Εμβιομηχανικής. Παρακαλούνται όσοι θέλουν να παρουσιάσουν την δραστηριότητα της επιστημονικής τους ομάδας να επικοινωνήσουν μαζί μας.
 • Κεντρικές ομιλίες σε σύγχρονα θέματα της Εμβιομηχανικής από διακεκριμένους ξένους και Έλληνες επιστήμονες.
 • Ειδικές συνεδρίες για προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις στο ευρύτερο φάσμα των θεματικών πεδίων της Εμβιομηχανικής, όπως (κατ' αλφαβητική σειρά):
 • Αθλητισμός
 • Βιοϋλικά
 • Εργασιακός χώρος
 • Εργονομία
 • Καρδιοαγγειακό Σύστημα
 • Εμβιομηχανική των Αναπνευστικών Μυών
 • Μυοσκελετικό Σύστημα
 • Νευρομυϊκό Σύστημα
 • Oδοντιατρική
 • Oρθοπεδική
 • Κυτταρομηχανική και Κινητικότητα Κυττάρου

Προσδοκούμε την ενεργή συμμετοχή σας και περιμένουμε τη δική σας δημιουργική συνεισφορά στη συζήτηση για το παρόν και τις προοπτικές ανάπτυξης της Εμβιομηχανικής στη χώρας μας."

Περισσότερες Πληροφορίες στο http://elembio2008.ntua.gr/

Το 2ο Συνέδριο της ΕΛΕΜΒΙΟ διεξήχθει στην Αρχαία Ολυμπία, στις 4, 5 & 6 Μαΐου 2007, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον πανεπιστημιακών, ερευνητών, επαγγελματιών και νέων επιστημόνων, η οργανωτική επιτροπή επέλεξε τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας που επιβάλλουν οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τη δραστηριοποίηση των συνέδρων στην νέα επιστημονική γνώση.

Θέλοντας να δοθεί συνέχεια στη δυναμική δράση της ΕΛ.ΕΜΒΙΟ από την πρώτη επιστημονική συνάντηση της Θεσσαλονίκης το 2004 και το 1ο Συνέδριο στα Τρίκαλα το 2006, τo πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

 • Κεντρικές ομιλίες σε σύγχρονα θέματα της Εμβιομηχανικής από διακεκριμένους ξένους και Έλληνες επιστήμονες.
 • Ειδικές συνεδρίες για προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις στο ευρύτερο φάσμα των θεματικών πεδίων της Εμβιομηχανικής, όπως (κατ' αλφαβητική σειρά):
 • Αθλητισμός
 • Βιοϋλικά
 • Εργασιακός χώρος
 • Εργονομία
 • Καρδιοαγγειακό Σύστημα
 • Μυοσκελετικό Σύστημα
 • Νευρομυϊκό Σύστημα
 • Oδοντιατρική
 • Oρθοπεδική

Προσδοκούμε την ενεργή συμμετοχή σας και περιμένουμε τη δική σας δημιουργική συνεισφορά στη συζήτηση για το παρόν και τις προοπτικές ανάπτυξης της Εμβιομηχανικής στη χώρας μας.

Το πρώτο συνέδριο της ΕΛΕΜΒΙΟ διεξήχθει στο Πάρκο Μύλου Ματσόπουλου στα Τρίκαλα 15-16 Απριλίου.
"Το Συνέδριο αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης επιστημονικής συνάντησης της ΕΛΕΜΒΙΟ στην Θεσσαλονίκη το 2004. Παράλληλα με το επιστημονικό κομμάτι η συνάντηση θα αποτελέσει και το επίσημο ξεκίνημα της ΕΛΕΜΒΙΟ με εκλογές του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο πλέον θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας της ΕΛΕΜΒΙΟ όπως ορίζεται στο καταστατικό του.

Tο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει τρεις προσκεκλημένους ομιλητές του εξωτερικού, όπου οι δύο από αυτούς είναι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των International Society of Biomechanics και European Society of Biomechanics. Επίσης περιλαμβάνει αρκετές ομιλίες Ελλήνων ερευνητών της Ελλάδος και του εξωτερικού. Τέλος, τη δεύτερη μέρα θα υπάρχει αρκετός χρόνος για ελεύθερες ανακοινώσεις ερευνητών, ενώ τα πόστερ θα είναι αναρτημένα από την πρώτη μέρα.

Θα χαρούμε να σας δούμε ξανά στην όμορφη πόλη των Τρικάλων η οποία επίσημα είναι και η πρώτη ηλεκτρονική πόλη στην Ελλάδα. Ελάτε να μοιραστούμε μαζί σας νέες ιδέες και προοπτικές."